Ce deșeuri rezultă din construcții și demolări?

0
223
screenshot 2022 11 03 at 15.58.06
screenshot 2022 11 03 at 15.58.06

Domeniul construcțiilor generează anual cantități uriașe de deșeuri, unele dintre ele fiind considerate periculoase, prin prisma conținutului lor toxic. 

Segmentul imobiliar a luat amploare, iar eficiența tehnică face ca numărul clădirilor ridicate să crească în mod alert. Mai multe locuințe și centre comerciale marchează dezvoltarea unei societăți, însă ele vin la pachet cu efecte negative asupra calității mediului înconjurător.

Investitorii văd piața imobiliară ca pe o sursă sigură de profit, dar majoritatea ignoră efectele negative provocate de construcțiile sau demolările realizate.

Printre cele mai importante consecințe menționăm cantitățile uriașe de deseuri periculoase, care inevitabil, generează consecințe iremediabile mediului, pe fondul unei gestionări deficitare a acestora.

Ce deșeuri din construcții și demolări întâlnim?

În urma construirii sau demolării unei clădiri, rămâne în urmă un volum ridicat de deșeuri. Din păcate, din aceste activități rezultă cantități însemnate de beton, oțel, resturi de tâmplărie, ipsos, cărămizi și lista poate continua. 

Multe dintre aceste deșeuri au un conținut toxic, prezentând un risc major pentru sănătatea oamenilor și mediu. Spre exemplu, în categoria deșeuri periculoase intră azbestul, metalele grele cum este cromul sau mercurul sau materiale de construcții contaminate cu diferite substanțe periculoase. O gestionare greșită a acestora ridică foarte multe probleme atât din perspectiva mediului și sănătății publice, cât și din cea economică și socială.

Cum poate fi asigurată gestionarea corespunzătoare a acestor deșeuri?

În situația acestor deșeuri, legislația de mediu impune obligații și măsuri clare de îndeplinit. 

Având în vedere noile prevederi ale Ordonanței de Urgență 92/2021, societățile economice care desfășoară activități în industria construcțiilor și demolărilor sunt obligate să asigure:

  • un spațiu destinat procesului de colectare;
  • o colectare separată a deșeurilor, în funcție de tipul și cantitatea acestora;
  • predarea deșeurilor unor firme autorizate în colectarea, transportul, depozitarea, procesarea, valorificarea și eliminarea acestora.

Aceste măsuri sunt definitorii pentru a asigura un management eficient al deșeurilor din construcții și demolări. 

De asemenea, trebuie avut în vedere și realizarea unui audit al deșeurilor, prin intermediul căruia se vor stabili cele mai eficiente modalități de prevenire sau minimizare a acestora. 

Cei care activează în acest domeniu au obligația ca la construirea sau demolarea unei clădiri să asigure efectuarea unui audit pentru a obține o imagine de ansamblu asupra tipurilor și cantităților de deșeuri care pot fi generate. În baza acestei imagini, ei pot implementa strategii și pune în aplicare măsuri și soluții, asigurând astfel o gestionare corespunzătoare a acestor deșeuri.

Un real sprijin pentru aceste persoane juridice sunt companiile specializate în managementul deșeurilor. 

Cu ajutorul lor, agenții economici beneficiază de cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemelor legale de gestionarea acestor deșeuri. În plus, vor avea certitudinea respectării în totalitate a prevederilor prevăzute în legislația de mediu în vigoare.