AcasăSanatateCum funcționează implantul dentar: Procedura pas cu pas

Cum funcționează implantul dentar: Procedura pas cu pas

Implanturile dentare sunt o soluție eficientă și durabilă pentru înlocuirea dinților lipsă sau afectați. Acestea oferă pacienților posibilitatea de a-și redobândi un zâmbet frumos și funcționalitatea danturii. Procesul de plasare a unui implant dentar implică mai multe etape, fiecare având un rol important în succesul procedurii. 

În acest articol, vom explora în detaliu cum funcționează implantul dentar, pas cu pas.

1. Evaluarea inițială și planificarea

Primul pas în procesul de implant dentar este evaluarea inițială a sănătății orale a pacientului și planificarea tratamentului. Medicul stomatolog sau chirurgul oral va efectua o examinare detaliată a gurii și va efectua radiografii și scanări pentru a evalua cantitatea și calitatea oaselor maxilare. Această evaluare va determina dacă pacientul este un candidat potrivit pentru implantul dentar și va ajuta la determinarea locației ideale pentru implant.

2. Plasarea implantului

După planificarea tratamentului, urmează etapa plasării implantului propriu-zis. Procedura de implant dentar se realizează în cabinetul stomatologic, de obicei, sub anestezie locală pentru a reduce disconfortul pacientului. Chirurgul oral va face o mică incizie în gingie pentru a accesa osul maxilarului și va plasa implantul dentar din titan sau un material similar în poziția dorită. După plasarea implantului, gingia va fi suturată pentru a permite procesul de vindecare să înceapă.

3. Procesul de vindecare și integrare a implantului

Cele mai citite articole

După plasarea implantului, urmează o perioadă de vindecare, denumită și osseointegrare. Acesta este un proces în care osul maxilarului crește și se integrează strâns cu implantul dentar, făcându-l astfel să devină parte integrantă a structurii osoase. Această etapă poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, în funcție de calitatea oaselor și de sănătatea generală a pacientului.

4. Plasarea abutmentului

După ce implantul s-a vindecat și s-a integrat complet cu osul maxilarului, urmează plasarea abutmentului. Abutmentul este un mic conector din metal care se fixează pe implant și servește ca bază pentru coroana dentară. Procedura de plasare a abutmentului este minoră și, de obicei, nu necesită anestezie locală.

5. Confecționarea și fixarea coroanei dentare

Ultima etapă a procesului de implant dentar implică confecționarea și fixarea coroanei dentare. Coroana dentară este elementul vizibil al implantului dentar și arată precum un dinte natural. Aceasta este realizată în laborator dentar, luând în considerare forma, dimensiunea și culoarea dinților vecini pentru a se potrivi perfect cu restul danturii.

Implanturile dentare reprezintă o soluție durabilă și estetică pentru înlocuirea dinților lipsă. Procesul de implant dentar implică evaluarea inițială, plasarea implantului în osul maxilarului, procesul de vindecare și integrare a implantului, plasarea abutmentului și fixarea coroanei dentare. 

În concluzie, alegerea implanturilor dentare poate aduce beneficii semnificative pentru pacienți, ajutându-i să-și redobândească un zâmbet sănătos și încrederea în sine. Este important ca pacienții să colaboreze cu un medic stomatolog experimentat în implantologie pentru a asigura un proces de tratament de succes și rezultate durabile.

Cele mai citite articole

Vezi si alte articole
Articole Asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!
Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.