Nu este ușor să te confrunți cu propriile emoții. Dar fără o inteligență emoțională bine definită va trebui să te confruntați cu multe situații neplăcute, mai ales la locul de muncă. În viața profesională te vei confrunta adesea cu momente tensionate sau chiar cu conflicte care necesită răspunsuri imediate. Astfel că, este esențial să-ți dezvolți anumite abilități soft care să ajute la adaptarea și gestionarea eficientă a unor situații limită la locul de muncă.
Ce înțelegem prin inteligența emoțională?
Inteligența emoțională este procesul prin care reușim să ne înțelegem și să evaluăm propriile emoții dar și capacitatea prin care reușim să interpretăm emoțiile celorlalți, element important în procesul de recrutare.
Dacă la început acest concept a fost privit cu un oarecare scepticism, s-a demonstrat pe parcurs că joacă un rol important în recrutarea și retenția de talente deoarece cu ajutorul inteligenței emoționale poți media un conflict, poți comunica eficient și poți să empatizezi cu cei din jur.
Inteligența emoțională – necesară pentru atingerea performanței la locul de muncă
Inteligența emoțională este un aspect tot mai vizat atât de angajatorii, cât și de agențiile de recrutare. Recrutorii au devenit tot mai interesați de acele abilități soft care ajută la formarea unor interacțiuni pozitive, a unor emoții care conduc la creșterea motivației.
Spre exemplu, în industria IT se pune un accent deosebit pe abilitățile soft, dat fiind faptul că domeniul este unul dinamic, cu numeroase provocări. Companiile de IT și nu numai sunt interesate să atragă cât mai mulți specialiști care să dețină nu doar cunoștințe tehnice, ci și cele soft, ce implică:
- abilități de comunicare;
- empatie;
- capacitate de adaptare și muncă în echipă etc.
Orice firma recrutare IT caută specialiști care să îmbine perfect cunoștințele tehnice și abilitățile soft. Candidații care își prețuiesc emoțiile pozitive, sunt cei care reușesc mereu să își identifice atât calitățile, cât și punctele slabe și care pot lua decizii raționale, în beneficiul tuturor. Astfel de persoane sunt extrem de valoroase pentru orice echipă de lucru, acestea contribuind activ la dezvoltarea armonioasă a companiei și la obținerea unor performanțe de excepție.
Inteligența emoțională poate fi dezvoltată și perfecționată în timp cu ajutorul participării la cursurile de dezvoltare profesională, prin abordarea cărților care povestesc despre acest concept și care prezintă anumite practici pe care le putem aplica atât în viața profesională, cât și în cea personală.
Chiar dacă tehnologia este într-o continuă evoluție, latura umană în procesul de recrutare IT joacă un rol important, emoțiile pozitive fiind extrem de valoroase. Tot timpul s-a demonstrat că atunci când folosim latura umană atât în mediul profesional, cât și în cel personal avem de câștigat și luăm cele mai bune decizii în tot ceea ce facem.