AcasăSanatateTipuri de aparate dentare și beneficiile pe care le au acestea

Tipuri de aparate dentare și beneficiile pe care le au acestea

Aparatul dentar este un dispozitiv utilizat în tratamentul ortodontic pentru a corecta problemele de aliniere a dinților. Purtatul acestuia ajută la îndreptarea dinților, corectează problemele de ocluzie dentară, îmbunătățește funcția masticatorie și redă pacienților încrederea în zâmbetul lor. Acest tratament nu este rezervat doar copiilor, ci poate fi la fel de eficient și pentru adulți, datorită avansului tehnologic și a tehnicilor medicale. Află mai multe despre tipurile de aparate dentare și beneficiile lor în articolul de mai jos. 

Aparatul dentar metalic

Aparatele dentare metalice au devenit tot mai compacte, mai confortabile și mai eficiente datorită avansului tehnologic. Acest tip de aparat dentar este fixat pe dinții pacienților cu ajutorul brackeților metalici. Avantajele aparatelor dentare metalice sunt impactul minim pe care îl au asupra vorbirii, disponibilitatea imediată și costurile mai reduse. Aparatele dentare metalice pot fi personalizate folosind elasticele colorate. Cu toate acestea, există și dezavantaje de luat în considerare, cum ar fi dificultatea periajului și factorul estetic. În cazul în care te întrebi „cand am nevoie de aparat dentar”, sau ai mai multe curiozități despre aparatul dentar metalic, poți merge la o clinică stomatologică pentru mai multe informații. 

Aparatul dentar safir-transparent

Aparatele dentare transparente din safir sunt o opțiune mai atractivă din punct de vedere estetic decât cele din metal. Sunt realizate din cristal de safir, un mineral care este aproape invizibil. Avantajele acestui tip de aparat sunt confortul oferit și prețul accesibil. Cu toate acestea, dezavantajul aparatului dentar din safir este că brackeții sunt mai puțini rezistenți decât cei metalici. În urma consultului cu un medic stomatolog, vei putea alege opțiunea care se potrivește cel mai bine nevoilor sau preferințelor tale.

Aparatul dentar ceramic

Cele mai citite articole

Aparatele dentare ceramice sunt o soluție estetică în tratamentul ortodontic, fiind mai puțin vizibile decât cele metalice. Acestea sunt realizate din ceramică policristalină, dar sunt mai puțin rezistente la fracturi decât cele din safir. Avantajele includ aspectul cosmetic și confortul crescut, însă pot prezenta dezavantaje precum fragilitatea și costul mai ridicat. Aparatele dentare ceramice sunt la fel de eficiente ca și cele metalice în corectarea poziției dinților și a mușcăturii incorecte. 

Aparatul dentar lingual

Aparatele dentare linguale reprezintă o opțiune discretă și estetică pentru îndreptarea dinților, fiind practic invizibile în timpul zâmbetului, mâncării sau vorbirii. Acestea sunt plasate în spatele dinților, oferind o alternativă cosmetică pentru cei care doresc să își îmbunătățească zâmbetul fără să aibă un aparat vizibil. Totuși, acest tip de aparat poate avea anumite efecte asupra vorbirii și implica și costuri mai ridicate. Curățarea poate fi de asemenea mai dificilă, deoarece particulele de alimente pot rămâne între brackeți.

De asemenea, există opțiunea aparatelor dentare Invisalign, care sunt compuse din gutiere ortodontice transparente personalizate ce aduc treptat dinții în poziția corectă.  

Sursa foto: Freepik

 

Cele mai citite articole

Vezi si alte articole
Articole Asemanatoare