Pentru a-i imbunatati activitatea si a eficientiza bugetele, astfel incat sa devina un nume competitiv pe piata pe care activeaza, companiile trebuie sa tina cont de modul in care evoluaza domeniul lor de activitate, competitorii, dar si modul de desfasurare a propriei activitati.
Drept urmare, este nevoie de o analiza de business, prin care sa fie identificate sectoarele din activitatea companiei care nu functioneaza corect si care sunt metodele prin care acestea pot fi imbunatatite. De acest lucru se ocupa un Bunsiness Analyst.
Ce face mai exact un Business Analyst?
Analistii de afaceri aduna date din piata si referitoare la compania avuta in vizor, pe care le analizeaza pentru a obtine informatii relevante despre sistemele actuale ale companiei, in vederea elaborarii unor planuri strategice care au rolul de a imbunatati si eficientiza activitatea desfasurata.
Aceste strategii consta in efectuarea unor schimbari importante, schimbarice pot fi de nivel inalt, cum ar fi schimbari structurale sau de politica la scara larga, ori pot fi mai specifice, ca de exemplu identificarea optiunilor de reducere a costurilor. In ambele cazuri, imbunatatirile implementate de un analist de afaceri ar trebui sa ajute organizatia sa identifice si sa realizeze noi oportunitati.
Ce competente sunt necesare unui Business Analyst?
Activitatea desasurata de un Business analyst este una complexa, motiv pentru care sunt necesare anumite competente si abilitati, atat fizice, cat si competente transversale. Printre cele mai importante abilitati ale unui bun analist de afaceri, pe care le va dezvolta si pune in valoare cu ajutorul unui curs Business Analyst, sunt:
- abilitati de comunicare verbala si scrisa;
- aptitudini interpersonale si consultative;
- abilitati de facilitare;
- rezolvarea problemelor si gandirea analitica;
- minutiozitate si capacitatea de a genera rezultate de inalta calitate;
- competente organizatorice;
- intelegerea structurii de afaceri;
- analiza partilor interesate;
- analiza cost-beneficiu;
- modelarea proceselor.
Toate acestea sunt necesare deoarece analistii de afaceri trebuie sa fie capabili sa extraga, sa evalueze si sa raporteze tendintele din date, sa impartaseasca aceste informatii cu alte persoane si sa le aplice in cadrul afacerii.