Desi este considerata potabila, apa care curge la robinet contine adesea si alte particule, care sunt sau nu nocive pentru oameni, dar care pot duce la defectarea electronicelor si electrocasnicelor care functioneaza cu apa. Una dintre aceste substante prezente adesea in apa de la retea este magnetita, care poate avea efecte negative puternice, mai ales asupra unor anumite echipamente electrice folosite intr-o gospodarie.
Ce este magentita si ce efecte are?
Spre deosebire de calcar, care este foarte cunoscut de catre oameni si efectele negative ale acestuia, despre magnetita au auzit foarte putini oameni, iar efectele pe care aceasta le poate avea asupra electrocasnicelor, in special asupra centralelor termice, sunt aproape necunoscute.
Calcarul nu este singura substanta din apa care se poate depune pe componente ale sistemelor care functioneaza cu acest lichid, ci noroiul, diferite reziduuri si chiar magnetita, sunt si ele la fel de des intalnite. In general, magnetita este formata din mai multe tipuri de impuritati, cum ar fi oxizi de fier, pilituri metalice, fulgi de metal, vopsea, resturi de sudura.
Cele mai citite articole
In timp, acestea se pot depune la interiorul sistemelor si instalatiilor de apa, cele mai afectate fiind insa cele de incalzire si anume centralele termice. Centralele termice sunt conectate la electricitate si/ sau gaze precum si la apa, pentru a produce caldura si apa calda menajera, astfel ca apa este permanent prezenta in interiorul acestui sistem, favorizand deci astfel de depuneri.
Cum pot fi prevenite depunerile de magnetita?
Principalele componente ale unei centrale termice care sunt afectate de depunerile de magnetita sunt schimbatorul de caldura si pompa de apa, care nu numai ca vor afecta randamentul de functionare al centralei, dar pot duce chiar la defectarea acesteia. Prin urmare, este absolut necesar sa se previna astfel de situatii, mai ales ca exista solutii foarte eficiente, cum sunt filtre antimagnetita.
Pe piata exista doua tipuri de astfel de filtre, unele demontabile – care se instaleaza pe conducta de incalzire – si altele inamovibile, acestea din urma avand si o durata de viata mai indelungata. Recomandat este ca un astfel de filtru sa fie montat de un profesionist.