Ceai verde – proprietati si beneficii

0
208
pexels maria tyutina 814264
pexels maria tyutina 814264

Ceaiul verde este o planta care ofera diverse beneficii pentru sanatate, cum ar fi prevenirea cancerului si aparitia bolilor cronice, in plus fata de promovarea pierderii in greutate si imbunatatirea dispozitiei fizice si mentale.

Proprietati

Datorita componentelor sale antioxidante (polifenoli), diverse proprietati de sanatate sunt atribuite consumului de ceai verde. Astfel, aceasta planta prezinta urmatoarele caracteristici benefice pentru sanatatea umana:

  • Previne imbatranirea si intareste sistemul de aparare al organismului.
  • Ajuta la reglarea procesului de digestie si regleaza nivelul colesterolului.
  • Previne formarea cheagurilor de sange. 
  • Datorita continutului sau de fluor, previne formarea cariilor. 
  • Exercita un efect diuretic important in masura in care ingerarea sa ajuta la eliminarea lichidelor. 
  • Este scazut in continut caloric. 
  • Contribuie la hidratarea pielii, deoarece permite oxigenarea celulelor si capilarelor. 
  • La fel ca si cafeaua, ceaiul verde este o bautura stimulatoare, care ajuta la revigorare
  • Printre mineralele care il compun sunt calciul, potasiul si magneziul, iar ca si vitamine se numara cele din grupa B (cu un rol important in functionarea sistemului nervos) si provitamina A.

Desi majoritatea componentelor sale sunt benefice pentru om, exista si unele contraindicatii, cum ar fi faptul de a impiedica absorbtia fierului prezent in alimente, astfel incat consumul sau nu ar fi indicat in cazul in care treceti printr-un proces anemic. 

De asemenea, daca beti prea mult, puteti suferi unele modificari ale sistemului nervos. Totodata, ceaiul verde contine de 3 ori mai putina cofeina decat cafeaua, deci ar putea fi o optiune excelenta pentru a combate tensiunea arteriala ridicata.

Ca o bautura neindulcita, nu are calorii si nu contine proteine, grasimi sau carbohidrati. Bogatia sa este pretuita sub forma de vitamine, cum ar fi A, C si e, unele din complexul B, si oligoelemente, cum ar fi magneziu, zinc si cupru.

Beneficii

Cercetarile ce au avut loc de-a lungul timpului indica faptul ca mai multe cesti pe zi au un efect preventiv pe termen lung asupra diferitelor boli. Astfel, consumul de ceai verde poate avea diferite multiple asupra organismului, printre care se numara si urmatoareleꓽ

Imbunatateste functionarea creierului

Ceaiul verde promoveaza vigilenta si va imbunatateste abilitatile intelectuale. Acest lucru se datoreaza proprietatilor cofeinei, care in ceai este insotita de l-teanina si nu produce starea de agitatie ce survine ca urmare a consumului de cafea. Si nu numai ca imbunatateste functionarea creierului, dar previne degenerarea acestuia si dezvoltarea bolilor neurologice, cum ar fi Parkinson si Alzheimer.

Promoveaza arderea grasimilor

Compusii ceaiului verde stimuleaza metabolismul (cu 17% mai mult) si incurajeaza grasimile sa fie transformate in calorii. De aceea, ceaiul verde este adesea prezent in produsele comerciale de ardere a grasimilor si de slabire.

Imbunatateste performanta fizica

Efectul asupra metabolismului implica faptul ca organismul este capabil sa obtina mai multa energie (cu 4% mai mult) atunci cand are nevoie de ea, de exemplu in timpul unei activitati sportive intense (ceaiul verde poate creste performanta cu pana la 12%).

Previne bolile cardiovasculare

Atacurile de cord si alte boli cardiovasculare sunt principala cauza de deces in tarile europene. Ceaiul verde le poate preveni, deoarece actioneaza pozitiv impotriva principalilor factori de risc: colesterolul total, LDL si trigliceridele.

In concluzie, proprietatile si beneficiile ceaiului verde sunt numeroase, iar adeptii acestuia afirma faptul ca sesizeaza efecte pozitive dupa consum.