Cum se alege un notar pentru o achizitie imobiliara?

0
215
maria ziegler jjnzg7vbfms unsplash (1)
maria ziegler jjnzg7vbfms unsplash (1)

Atunci cand  se cumpara o proprietate, se recurge in mod obligatoriu la un notar, functionarul public insarcinat cu actul final de vanzare. Rolul notarului este, de asemenea, de a consilia si de a asista cumparatorul. Este important insa sa se aleaga cu atentie notarul de la Notariat Birzu.

Cand intervine notarul in cumpararea unei proprietati?

Nu este obligatoriu sa se apeleze la serviciile unui notar pentru semnarea contractului preliminar, a compromisului sau a promisiunii de vanzare a unei proprietati. Aceasta poate fi intocmita in particular intre vanzator si cumparator. 

Documentul va stabili termenii si conditiile generale si specifice ale vanzarii, inclusiv orice conditii prealabile, cum ar fi obtinerea unui imprumut bancar. Pentru actul final de vanzare, insa, va trebui sa se treaca printr-un notar. 

Acesta va formaliza acordul, va colecta documentele necesare, se va ocupa de procedurile administrative si, in final, va intocmi actul de proprietate. In momentul semnarii, acesta va convoca cele doua parti.

Cine alege notarul?

Cumparatorul este liber sa apeleze la un notar ales de el, care are jurisdictie in intreaga tara si care se poate deplasa daca este necesar. Este posibil ca vanzatorul sa doreasca sa isi pastreze propriul notar, caz in care vor fi implicati doi profesionisti. Pentru cumparator, acest lucru nu are nicio importanta. 

Acestia vor conveni asupra masurilor care trebuie luate si vor imparti onorariile, care raman echivalente. In cele mai multe cazuri, actul de vanzare este semnat in fata notarului cumparatorului.

Ce notar se alege pentru o achizitie imobiliara? 

Atunci cand se cumpara o proprietate pentru prima data, de multe ori unele persoane nu au mai avut niciodata de-a face cu un notar si nu este intotdeauna usor sa se aleaga unul. Recomandarile mai ales cele din gura in gura sunt in continuare modalitati bune de a gasi un profesionist recunoscut si competent. 

Agentiile imobiliare, care sunt in contact cu numeroase studii, vor avea, de asemenea, o opinie in aceasta privinta. Proximitatea geografica este adesea un criteriu de selectie. De asemenea, se poate  contacta Camera Notarilor Publici pentru a se obtine o lista a firmelor din zona.

Rolul notarului

Pe langa misiunea sa legala de autentificare si conservare a actelor, notarul este un generalist juridic care are datoria de a-si consilia clientul. 

Rolul notarului este, de asemenea, de a insoti o persoana in interesul sau, oferind o analiza in cunostinta de cauza a normelor juridice, in deplina cunostinta de cauza a evolutiilor juridice recente. Stabilirea unei relatii de incredere este esentiala. 

Notarul trebuie sa  asculte, sa  raspunda la intrebari, de la cele mai simple la cele mai dificile, si sa explice termenii juridici, daca este necesar. In plus, acesta este obligat sa respecte secretul profesional.