De ce este bine ca cei mici sa se joace dezordonat?

0
279
yuri shirota p0hdztr46cw unsplash
yuri shirota p0hdztr46cw unsplash

Multi parinti sunt descurajati de joaca dezordonata, deoarece, desi ideea picturii cu degetele sau a mestesugurilor suna distractiv la inceput, dar in realitate, vopseaua, lipiciul si sclipiciul ajung peste tot si operatiunea inevitabila de curatare nu este cea mai fericita optiune pentru parinti. Cu toate acestea, multe studii au demonstrat ca jocul dezordonat este una dintre cele mai bune modalitati prin care copiii  pot invata si se dezvolta, iar cu jucarii din lemn interactive, copiii vor invata mai usor sa se joace si sa descopre lumea.

Importanta jocurilor senzoriale

Specialistii incurajaza copiii sa se implice in jocuri dezordonate si senzoriale cat mai mult posibil, deoarece au numeroase beneficii. 

Nu exista o modalitate corecta de a desfasura un joc dezordonat.  Parintii trebuie sa ii lase pe copii sa exploreze si sa experimenteze diferite obiecte si materii prime fara niciun obiectiv final care sa ii limiteze. De exemplu, desi jucariile pot fi distractive, cum ar fi o masina de jucarie, copiii sunt restrictionati in modurile in care le pot folosi. Cu materii prime precum nisip, apa, creta, vopsea, aluat sau pasta, imaginatia copiilor se va dezvolta si pot petrece mult timp explorandu-le, facand propriile descoperiri, stimulandu-le curiozitatea si dezvoltandu-si cunostintele.

Cu jocul dezordonat, experienta senzoriala ii ajuta si pe copii sa-si inteleaga simturile. Explorand felul in care lucrurile se simt, miros si sau au gut, acest tip de joaca hraneste o constientizare si intelegere a lumii care ii inconjoara.

Jocul dezordonat este o activitate sociabila, fie ca este cu familia sau cu alti copii, asa ca in mod natural, va imbogati relatiile prin interactiunea sociala. Deoarece copiii mici nu pot explica lucrurile verbal, le permite sa-si impartaseasca descoperirile in moduri diferite prin utilizarea obiectelor si gesturilor si, pentru a face acest lucru, trebuie sa se gandeasca la actiunile lor, astfel incat sa poata comunica.

In functie de ceea ce fac in activitatea de joc dezordonat, parintii pot folosi actiunile pentru a dezvolta abilitatile lingvistice si pentru a incuraja vorbirea. De exemplu, utilizarea literelor in cadrul activitatii ajuta la dezvoltarea intelegerii limbajului scris. Prin descrierea senzatiilor si texturilor copiilor, parintii ii pot ajuta sa-si construiasca vocabularul.