AcasăDiverseNumere rationale

Numere rationale

Introducere

Numerele rationale sau numerele racionale reprezinta o categorie de numere, alcatuita din numerele intregi si numerele fractionare. Acestea se caracterizeaza prin faptul ca sunt finite sau neperindate. Pe scurt, numerele rationale sunt abordari matematice care pot fi formulate si evaluate prin impartirea unui numar intreg la unul sau mai multi alti termeni, care se presupune ca ar fi intregi. Acestea sunt folosite in mai multe aspecte ale vietii, cum ar fi economia, matematica, statistica si altele. Acest articol ofera detalii despre numerele rationale si modul in care acestea pot fi folosite.

Definitie

Numerele rationale sunt numere finite sau neperindate care pot fi formulate ca o raportare intre doua numere intregi. Acestea sunt reprezentate ca numere fractionare, care pot fi scrise in forma lor standard ca un numar intreg, urmat de un numar intreg si un numar intreg separat prin linia de fractie. De exemplu, numarul 1/2 poate fi scris ca 0.5 sau ½ in forma sa standard. Acestea sunt de asemenea cunoscute si sub numele de numere racionale.

Scrierea numerelor rationale

Numerele rationale se pot scrie cu ajutorul unei notatii standard. In primul rand, numarul intreg va fi scris in front. Apoi, numarul intreg va fi separat de numarul intreg prin linia de fractie. Acest proces poate fi generalizat si pentru numere fractionare cu o singura fractie. De exemplu, numarul 3/4 va fi scris ca 3/4 in forma sa standard. Pentru numere fractionare cu mai multe fractii, fiecare fractie va fi separata prin linia de fractie.

Proprietatile numerelor rationale

Cele mai citite articole

Numerele rationale au mai multe proprietati, inclusiv proprietatea de additivitate, proprietatea multiplicativitate si proprietatea commutativitatii. Proprietatea additivitatii se refera la faptul ca doua numere rationale adaugate la unul sau mai multi alti termeni vor da ca rezultat un numar rational. Proprietatea multiplicativitatii se refera la faptul ca doua numere rationale inmultite cu unul sau mai multi alti termeni vor da ca rezultat un numar rational. Proprietatea commutativitatii se refera la faptul ca doua numere rationale pozitionate invers vor da acelasi rezultat.

Aplicatii ale numerelor rationale

Numerele rationale sunt folosite in mai multe aspecte ale vietii. In economie, acestea sunt folosite pentru a determina numarul de unitati de un produs care poate fi cumparat la un pret dat. In matematica, acestea sunt folosite pentru a crea modele si pentru a determina rezultatele unor calcule complexe. In statistica, acestea sunt folosite pentru a determina media unui grup de persoane sau a unei populatii. De asemenea, acestea sunt folosite in geometrie pentru a determina distanta dintre doua puncte sau pentru a determina dimensiunea diferitelor forme. In plus, acestea sunt folosite in fizica pentru a determina fortele si miscarile care se petrec in natura.

Concluzie

Numerele rationale sunt numere finite sau neperindate care pot fi formulate ca o raportare intre doua numere intregi. Acestea sunt scrise in forma lor standard ca un numar intreg, urmat de un numar intreg si un numar intreg separat prin linia de fractie. Acestea au mai multe proprietati, inclusiv proprietatea de additivitate, proprietatea multiplicativitate si proprietatea commutativitatii. Numerele rationale sunt folosite in mai multe aspecte ale vietii, cum ar fi economia, matematica, statistica si altele. Acestea se dovedesc a fi un instrument esential si util pentru a intelege lumea din jurul nostru.

Cele mai citite articole

Vezi si alte articole
Articole Asemanatoare