Pentru accidentele care se intampla la locul de munca sau in timpul programului de munca, principalul vinovat este considerat angajatorul, pana la proba contrarie, despre care se considera ca nu a creat toate conditiile de siguranta pentru angajatii sai si ca nu i-a instruit in ceea ce priveste modul de desfasurare a activitatii in siguranta, prevenind posibilele riscuri.
Cu toate ca si angajatii au propria vina, participarea acestora la instructajul SSM este obligatorie prin lege, existand mai multe etape de instruire, in functie de situatie sau de periodicitate. In plus, exista mai mult motive pentru care toti angajatii ar trebui sa ia parte la o astfel de instruire, unele dintre cele mai importante fiind:
Instruirea in domeniul securitatii si sanatatii la locul de munca este obligatorie
Pentru a limita riscurile profesionale si a respecta legea, angajatorul trebuie sa le ofere angajatilor sai o instruire in domeniul sigurantei la locul de munca. Unele dintre acestea sunt obligatorii: securitatea la incendiu, primul ajutor la locul de munca, utilizarea anumitor echipamente sau utilaje etc. Acestea pot viza, de asemenea, stagiarii și lucratorii temporari, in cazul unei schimbari de post sau al unei noi recrutări.
De asemenea, angajatorul are obligatia sa puna in aplicare un plan de prevenire pentru a evalua riscurile si pentru a defini planul de actiune care urmeaza sa fie pus in aplicare. Angajatorul trebuie sa isi informeze angajatii cu privire la aceste riscuri si la mijloacele prin care le pot face fata, in special prin formarea lor in materie de prevenire.
Cum numarul acestor instructaje este unul relativ mare, mai ales daca este vorba despre o companie cu mai multi angajati, o solutie practica si avantajoasa se va dovedi apelarea la servicii SSM oferite de firme specializate.
Instruirea este o recomandare a filialei profesionale
Este necesar sa se ofere lucratorilor competentele necesare pentru a identifica riscurile si pentru a pune in aplicare masuri de prevenire adecvate.
Aceasta instruire este o garantie de performanta pentru companie
Prevenirea riscurilor face parte dintr-un proces de imbunatatire continua. Aceasta permite companiei si angajatilor sai sa se adapteze permanent la noua situatie sociala, de reglementare si tehnica. In cele din urma, competitivitatea companiei este consolidata.