AcasăDiverseDiferenta numerelor

Diferenta numerelor

Introducere

Numerele sunt elemente importante in lumea noastra, care ne ofera ocazia de a descrie, masura si organiza lumea in care traim. Exista o varietate de tipuri de numere pe care oamenii le folosesc pentru a explora si face sens in lume, cu diferente in modul in care acestea sunt calculate, stocate si folosite. Acest articol va aprofunda diferentele dintre tipuri de numere, cum ar fi numerele intregi, numerele rationale, numerele reale, numerele complexe si numerele irationale.

Numere intregi

Numerele intregi sunt numere simple, ce reprezinta orice numar natural, inclusiv zero. Aceste numere sunt reprezentate ca si cum ar fi puncte cu o distanta intre ele pe o linie numita axa numerelor. De exemplu, numerele intregi -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3 sunt reprezentate de 7 puncte pe axa numerelor, cu distanta 1 intre ele. Numerele intregi se folosesc in multe domenii, cum ar fi matematica, sau in contabilitate si finante, pentru a identifica si calcula cantitati sau seturi.

Numere rationale

Numerele rationale sunt numere care se pot scrie ca o fractie, adica o raport intre doua numere intregi. Aceste fractii pot fi simplificate prin impartirea numaratorului si numitorului la acelasi numar. De exemplu, fractia 2/4 se poate simplifica prin impartirea fiecarui numar la 2, obtinand 1/2. Numerele rationale sunt folosite pentru a exprima multi parametri, cum ar fi rapoarte, rate, ponderi si temperature. Numerele rationale sunt de asemenea folosite pentru a exprima functii si ecuatii matematice.

Numere reale

Cele mai citite articole

Numerele reale sunt numere formate din fractii, numere intregi, numere negative si numere reale mari sau mici folosite pentru a exprima masuratori si distante. Acestea includ numere rationale si, de asemenea, numere irationale. Numerele reale se folosesc pentru a efectua calcule, precum adunarea, scaderea, inmultirea si impartirea, precum si pentru a reprezenta obiecte in spatiu, cum ar fi puncte, segmente si perimetre.

Numere complexe

Numerele complexe sunt numere formate din parte reale si parte imaginare si se scriu sub forma a + bi, unde a si b sunt numere reale, i este numarul complex si a este partea reala, iar b este partea imaginara. Acestea sunt folosite pentru a rezolva ecuatii si probleme care nu pot fi rezolvate cu numere rationale sau numere reale, precum ecuatii cu radicali, precum si pentru a calcula sisteme de ecuatii. Numerele complexe sunt, de asemenea, folosite in echivalenta de transformari in geometrie si in teoria numerelor.

Numere irationale

Numerele irationale sunt numere care nu se pot scrie ca o fractie si se folosesc pentru a exprima marimi sau distante incalculabile. Acestea sunt de obicei numere infinite si neperiodice, cum ar fi radicalii, logaritmii, numerele pi, radicali imaginari si numere euler. Numerele irationale sunt folosite in matematica si fizica pentru a calcula suprafete, aria, volumul si alte masuratori, precum si in domenii precum arhitectura si arta.

Conclusion

Numerele sunt elemente vitale pentru lumea in care traim si aproape orice aspect al vietii noastre este influentat de numere. Exista o varietate de tipuri de numere, fiecare cu propriile sale particularitati si aplicatii. Acestea sunt numere intregi, numere rationale, numere reale, numere complexe si numere irationale, fiecare folosind diferite moduri de calcul si reprezentare. Acest articol a explicat diferentele intre aceste tipuri de numere si modul in care sunt folosite.

Cele mai citite articole

Vezi si alte articole
Articole Asemanatoare